Hasznos információk

Mennyi ideig él az EcoSphere?
Ecosphere

A kisebb méretű tartályok átlagos élettartama 2-3 év. A nagyobb rendszerekben több rák él, így azok hosszabb ideig, kb. 5 évig élnek. A legöregebb ismert rendszerek 10 évesek, és még mindig nagyszerű állapotban vannak. Előre nem lehet megjósolni, hogy egy EcoSphere meddig fog élni, ez egyrészt függ az adott hőmérsékleti és fényviszonyoktól, másrészt nem tudhatjuk pontosan, hogy hány évesek a rákok, mikor belekerülnek a tartályba.

Képesek az élőlények reprodukcióra a rendszerben?

Néhány esetben előfordult, hogy a rákok reprodukálódtak, de ez nem jellemző. Az EcoSphere-ben található rákfajta tudatosan lett kiválasztva, mert nem szaporodik rendszertelenül; ez a környezet nem tudna eltartani túl sok rákot.

Az algák és mikroorganizmusok folyamatosan reprodukálódnak, sőt, az idő múlásával változik az algapopuláció. A legöregebb rendszerekben a kékes-zöld algák az uralkodó organizmusok.

Miért tapasztalható időnként párakicsapódás a tartály belsejében?
Ecosphere

Ha az EcoSphere belsejében melegebb van, mint kívül, akkor pára csapódik le a hidegebb üvegfelületen, ami miatt úgy tűnhet, hogy víz szivárog ki a tartályból. Ha úgy gondolja, hogy valóban szivárog a víz, ellenőrizze a tartály alján levő plombát. Ha ott víz vagy sókristályok láthatók, akkor valószínűleg szivárog a rendszer. Ebben az esetben forduljon hozzánk segítségért.

Mi történik, ha a rákok közül egy vagy több elpusztul?

A rákok kora nem ismert, ezért előfordul, hogy egy-egy rák elpusztul az EcoSphere-ben. Ha ez nagyon rövid idő alatt következik be, akkor lehet, hogy túl sok fényt kap a rendszer, vagy túl meleg, illetve túl hideg a környezet hőmérséklete. Addig, amíg legalább egy rák él, a rendszer működőképes.

Időnként találhatók halvány, áttetsző, rák formájú képződmények az üveg belsejében. Ezek nem elpusztult rákok, hanem a rákok levedlett kitinváza. A rákfélék növekedésük során a külső kemény kitinvázuk alatt újat, puhábbat növesztenek, majd levedlik a régit, akár csak a hüllők. Miután levedlették első kitinvázukat, az új fokozatosan megkeményedik és megerősödik. Megfigyelések szerint, normál körülmények között egy rák havonta egy-két alkalommal vedlik. Ha egy rák elpusztul, a többiek megeszik, hogy a tápanyag gyorsan visszakerüljön rendszerbe. A lebontásban a baktériumok is részt vesznek.

Mit tegyek, ha elveszítettem a tisztításhoz szükséges külső mágnest?

Ebben az esetben egy sima hűtőmágnes is megteszi.

Mire vonatkozik a garancia?

Ecosphere

Garancia a rendszer garanciális időn belül történő “leállására” vonatkozik. Ez azt jelenti, hogyha a garancia érvényessége alatt a gyártó vagy forgalmazó hibájából (gyártási, szállítási hiba) a tartályban az összes rák elpusztul, ami miatt a körforgás leáll és a rendszer életképtelenné válik, akkor a gyártó/forgalmazó a tartályt köteles kicserélni az eredetivel megegyezőre vagy azzal egyenértékűre. A garanciális igényeket a gyártó és forgalmazó minden esetben kivizsgálja. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a rendszer leállása a nem megfelelő kezelésből adódik (lásd: kezelési útmutató, pl. túl sok vagy kevés fény, túl magas vagy alacsony hőmérséklet melletti tárolás), akkor a garancia nem érvényes! Csak a forgalmazótól közvetlenül vásárolt rendszerekre jár garancia! A forgalmazó nem vállal felelősséget a többszöri szállításból, helyváltoztatásból eredő hibák, sérülések miatt!

Comments are closed.